A lengyel Sniezka és a magyar
Poli-Farbe egyesíti erőit a régióban

A Poli-Farbe Kft. tulajdonosai együttműködési megállapodást írtak alá az FFiL Śnieżka SA-val, a legismertebb lengyel festék- és lakkgyártó vállalattal. A tranzakció – amelynek keretében a Poli-Farbe üzletrészeinek 80%-a kerül a Śnieżkához –, érezhető szinergiák megvalósítására, és ennek eredményeképpen mindkét vállalat piaci pozícióinak erősödésére irányul az egyre élesebb európai versenyben. Az üzletrészek 20%-a az eddigi magyar tulajdonosok kezében marad, a termelés a magyarországi gyárakban folytatódik, a foglalkoztatotti létszám nem változik.

Az együttműködési megállapodást a felek 2019. február 11-én írták alá. 

Hasonló üzleti felfogás

A cégeinket sok minden köti össze – hasonló üzleti gyökerek, tevékenységi filozófia és termékportfólió. Szabó Antallal, a Poli-Farbe Kft. alapítójával és ügyvezetőjével együtt úgy ítéltük, hogy ez egy jó pillanat erőink egyesítésére. Meg vagyunk győződve róla, hogy ez a tranzakció mindkét fél számára mérhető előnyöket hoz – mondta Piotr Mikrut, az FFiL Śnieżka SA igazgatóságának elnöke. – Ami lényeges, Szabó Antal, aki csapatával együtt erős piaci pozíciót épített ki a Poli-Farbe számára Magyarországon, a továbbiakban is hosszú távon részt vesz majd a cég vezetésében, megtartva az üzletrészek 20%-át

Piotr Mikrut a FFiL Śnieżka SA vezetőségi elnöke

Magyarországon a Poli-Farbe Kft. meghatározó piaci szereplő a beltéri festékek szegmensében, az egyik legismertebb festékmárka. A vállalkozás emellett hőszigetelőrendszereket, zománcokat és favédő szereket is gyárt.

A Śnieżka az egyik vezető festék- és lakkforgalmazó Lengyelországban, Ukrajnában és Fehéroroszországban. Éves szinten több mint 150 ezer tonna festéket, lakkot és vakolatot gyárt. A több mint 1.000 munkavállalót foglalkoztató Cégcsoport jelenleg nagyszabású beruházásokat hajt végre, többek közt a logisztika területén.

A lengyel Sniezka és a magyar Poli-Farbe egyesíti erőit a régióban_1 A lengyel Sniezka és a magyar Poli-Farbe egyesíti erőit a régióban_1

Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezetője és Piotr Mikrut, a Śnieżka Csoport vezérigazgatója, az FFiL Śnieżka SA vezetőségi elnöke kezet fognak. 
Kép forrása: Poli-Farbe Kft. 

A vegyipari vállalatok számára az egyik fontos kockázatot az alapanyagok rendelkezésre állása jelenti. A közös alapanyagbeszerzés által – a lengyel partnerünk segítségével – a Poli-Farbe még stabilabb vállalat lesz, és kiszámíthatóbb fejlődés elé néz. A Poli-Farbe termékek versenyképessége nő Európában azáltal, hogy összefogunk a Śnieżkával. Folytatjuk prémium kategóriás termékek, a jó ár-érték arányú festékek, illetve azt az értékközpontú marketingtevékenységet, amelynek fókuszában a társadalmi célú aktivitásaink állnak. A Śnieżka egy erős szervezet, amelynek számos piacon szerzett tudása és tapasztalata, beleértve a globális konszernekkel folytatott versenyt, vitán felül nagy segítségére lesz cégünknek a további fejlődésben.

– mondja Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezetője, akit Magyarországon 2017-ben az EY Az Év Üzletemberévé választottak a középvállalati szektorban. Hozzátette: a két vállalat együttműködése hosszú távú lehetőséget nyit a közös kutatás-fejlesztés területén, növeli a Poli-Farbe hatékonyságát, és garantálja a magyar munkavállalók számára is a biztonságot, hiszen mindkét fél elkötelezett a magyarországi gyártótevékenység fenntartására, illetve fejlesztésére.

2017 októberében a Poli-Farbe több mint 3 millió eurós befektetéssel modern, ipar 4.0-ás termelőüzemet helyezett üzembe Bócsán, ahol a cég székhelye is található, ezzel előkészítve a hátteret a további piaci terjeszkedéshez. A gyárban található Közép-Európa egyik legfejlettebb festékipari laboratóriuma, ahol kizárólag magyar vegyipari szakemberek dolgoznak, munkájukat számos termékdíj ismerte már el. – A Śnieżkával folytatott szoros együttműködés lehetővé teszi számunkra, hogy a beltéri festékekhez hasonló, markáns pozíciókat építsünk ki a homlokzatokon, tehát a homlokzatfestékek, vakolatok terén, és megerősítsük export pozícióinkat a régióban.

Szabó Antal.
A lengyel Sniezka és a magyar Poli-Farbe egyesíti erőit a régióban_2 A lengyel Sniezka és a magyar Poli-Farbe egyesíti erőit a régióban_2

Az aláírás pillanata (balról jobbra haladva: Nagy György Andrea, Szabó Antal felesége; Szabó Antal, a Poli-Farbe Kft. ügyvezetője; Piotr Mikrut, a Śnieżka Csoport vezérigazgatója, az FFiL Śnieżka SA vezetőségi elnöke és Witold Waśko, a Śnieżka Csoport igazgatótanácsának alelnöke, az FFiL Śnieżka SA gazdasági igazgatója) 
Kép forrása: Poli-Farbe Kft. 

A szinergiából fakadó előnyök

A Poli-Farbe Kft.-be történő tőkebefektetés újabb mérföldkő a Śnieżka Csoport stratégiájának megvalósításában. Ennek egyik oszlopa a vezető pozícióra törekvés a kelet-közép-európai térségben, egyes kiválasztott országokban domináns piaci pozíció szerzése útján. A Śnieżka egy a magyar vállalkozáshoz hasonló tulajdoni modellt évek óta sikerrel működtet Ukrajnában. Birtokában van a Śnieżka Ukrajna cég üzletrészeinek 82,52%-a, a fennmaradó üzletrészek pedig helyi tulajdonosok kezében vannak.

Magyarország a Śnieżka Csoport számára a lengyel piac után a második piac lesz a forgalom nagysága és bevétel tekintetében – Ukrajna és Fehéroroszország előtt, amelyek eddig fő exportpiacai voltak. A földrajzi diverzifikáció bármely politikai kockázatot is csökkent a Śnieżka Capital Group számára, ami a kelet-európai kereskedelem fontos eleme.

A megvalósuló tranzakció egyik legnagyobb előnyét a szinergiák alkotják, amelyeknek mindkét cég a kedvezményezettje lesz. Mindkét fél számít szinergiákra a kutatás-fejlesztés és ezzel kapcsolatban a gyártás, valamint a nyersanyagbeszerzés területén. – Reméljük, hogy a receptúrák megosztása lehetővé teszi a gyártás hatékonyságának növelését, a termékportfólió optimalizálását, és mindezek eredményeképp mindkét cég fejlődésének felgyorsulását. Ugyanakkor a kibővített tevékenység és a beszerzési források diverzifikálása lehetővé teszi számunkra, hogy költségeket takarítsunk meg a termeléshez szükséges nyersanyagok beszerzésekor – foglalta össze Piotr Mikrut.